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October 25, 2023 
 
MEMORANDUM FOR RECORD 
 
SUBJECT:  DCMA-INST 8210-1D Clarification/Interpretation 23-002 - Updated 
 

A contradiction has been identified between Sections 4 and 8 in the new Combined Instruction, 
DCMA-INST 8210-1D, “Contractor’s Flight and Ground Operations,” (also known as AFI 10-220, AR 
95-20, NAVAIRINST 3710.1H, COMDTINST M13020.3B).  This memorandum was coordinated with 
the Service waiver authorities to resolve the contradiction and is considered an official interpretation.  For 
questions on specific contract situations, follow the request for interpretation process in Paragraph 3.3. 
 

Paragraph 4.13 requires the contractor to develop a ground training program, but directs 
contractors to use Paragraph 8.12 for unmanned aircraft systems (UAS).  Paragraph 4.13.1 goes on to 
provide the minimum topics to cover for crewmembers, which includes physiological training, aircraft 
egress/evacuation training, and aircrew flight equipment/aviation life support equipment/aviation life 
support sytems (AFE/ALSE/ALSS), but states the AFE/ALSE/ALSS requirement is not applicable to 
UAS operations.  However, AFE is required in Paragraph 8.12.1; thus the contradiction. 
 

While 4.13.1.3 is clearly marked, “Not applicable to UAS Operations,” the crewmember 
requirements in 8.12.1 include physiological training, aircrew flight equipment training, and crew/cockpit 
resource management (CRM)/aircrew coordination training (ACT).  All Service waiver authorities concur 
that aircrew flight equipment training is not required for UAS.  In addition, the Army also does not 
require physiological training.  However, both the Air Force and Navy still require physiological training 
as the academic portions include topics such as chronic fatigue, over-the-counter medications, nutrition, 
circadian rhythm, etc., and all of these would be applicable to UAS operations. 

 
In order to resolve this contradiction, the note in Paragraph 4.13.1.3, “(Not applicable to UAS 

Operations)” is removed, and Paragraph 8.12.1 is changed to read: 
8.12.1.  Crewmember requirements.  

8.12.1.1.  Physiological training. (Does not apply to Army Groups 1 & 2 UAS) 
8.12.1.2.  Aircrew flight equipment training.  
8.12.1.3.  CRM Training/ACT.  

 
The DCMA-AO POC for this clarification is Mr. Michael Fludovich, 804-279-4318, 

michael.a.fludovich2.civ@mail.mil.   
 
 
 

      Charles E. Moore 
      Acting Executive Director, Aircraft Operations 
 

Attachment(s): 
None 
 
Link(s): 
1.  https://www.dcma.mil/Customers/Aircraft-Operations-Resource-Page/ 
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